Rubia - Fanfare
Fanfare - De titel van deze compositie Rubia (spreek uit als Roebia) is afgeleid van het meekrapgewas Rubia Tinctorum.
Vroeger werd dit op grote schaal verbouwd op de vruchtbare kleigronden rond Sint-Annaland. Nadat het gedroogd was in een meestoof, leverden de wortels een natuurlijke warme rood/oranje kleurstof. Tot de 19e eeuw was deze kleurstof zeer populair en werd het onder andere gebruikt in onze nationale vlag. De opkomst van synthetische kleurstoffen zorgde ervoor dat het gewas in de vergetelheid raakte. Tot een aantal jaren geleden. Inmiddels wordt het weer op kleine schaal verbouwd. Textiel en leer worden er nu mee gekleurd en ook in middeleeuwse monumenten komt deze warme authentieke kleur terug.
In deze compositie straalt de bijzondere kleur van het meekrapgewas de warmte uit die past bij de saamhorigheid en hechte samenwerking. Tenslotte toont het aan dat oud ook nog van deze tijd is. Net zoals blaasmuziek in het algemeen en Accelerando in het bijzonder.
Deze compositie – bestaande uit drie delen - is geschreven in opdracht van Koninklijke Fanfare Accelerando uit Sint-Annaland. Een tastbare herinnering aan haar 130-jarig bestaan in 2011 en tevens een eerbetoon aan Ko en Rina Slager, vrienden van Accelerando.
Dorp aan de haven
Sint-Annaland. Een Zeeuws dorp dat ligt aan de Krabbenkreek. In het 1e deel van Rubia hoort u de drukte in en rond de haven van Sint-Annaland. U hoort het in- en uitvaren van de vele boten en het gegier van de wind rond de masten. Meeuwen vliegen hoog in de lucht en geven een gevoel van gewichtsloosheid.
Verenigingsleven
Een korte bassolo kondigt de overgang naar het tweede deel aan. Het deel dat een eerbetoon is aan wijlen bassist Ko Slager. U hoort het luiden van de kerkklok aan de Ring. De altsaxofoon vertaalt de verbondenheid die er is binnen het dorp, in een lyrische melodie. Dit thema keert terug in een groots tutti. De volle fanfareklank staat symbool voor de goede samenwerking tussen mensen en vele verenigingen. Een samenwerking die ervoor zorgt dat velen zich nauw verbonden voelen met Sint-Annaland.
Festiviteiten
Het derde en ook laatste deel van deze compositie heeft een feestelijk karakter. Het samen iets organiseren en stilstaan bij bijzondere gelegenheden zit in de wortels van de Setallandse samenleving. Het Havenplein met diverse cafeetjes en restaurants geeft van oudsher dynamiek aan het dorpsleven. Door het thema uit het eerste deel te herhalen, komt de verankering van de samenwerking nog eens extra naar voren.
Specificaties
Componist | Leon Vliex |
---|---|
Moeilijkheidsgraad | C - gemiddeld |
Tijdsduur | 00:08:08 |
Jaar van uitgave | 2012 |
Op voorraad